FUCK OFF BLOG.CZ, NOVA.CZ, CAPITALIST!!!

Bob Marley

19. září 2008 v 18:56 |  hudba

6. února 1945 - 11. května 1981
Dětství Robert Nesta Marley se narodil v Rhoden Hall, farnosti sv. Anny na Jamajce. Jeho otec Norval Marley byl důstojníkem anglické armády a jeho matka Cedalle pocházela z Jamajky. Krátce po jeho narození je ovšem jeho otec opustil. Protože vyrůstal mezi černochy, velmi trpěl skutečností, že v něm koluje bělošská krev. Když je Robertovi deset let, stěhuje se s matkou do Kingstonu, do ghetta Trench Town. Mezi pravidla tohoto ghetta patří skutečnost nevlastnit žádný majetek, všechno patří všem,ať jde už o hrnce na vaření, marihuanu nebo střechu nad hlavou.
Hudební kariéra V šestnácti letech začíná Marley profesionálně zpívat. O rok později v triu s kamarády Bunnym Livingstonem (Bunny Wailer) a Peterem McIntoshem (Peter Tosh) pod názvem Teenagers (později též Wailin' Rueboys) nahrávají ve studiu Lesliho Konga svůj první singl Judge not. V roce 1965 pod názvem Wailers podepisují smlouvu s vydavatelstvím Island, kde vydávají několik dalších singlů. Bob Marley se v roce 1966 žení s Ritou Andersonovou a společně odjíždějí do USA, kde Bob nevydrží ani rok. Když se vrací na svou milovanou Jamajku, založí vlastní vydavatelství - Wailin' Soul. Roku 1969 se v základech mění Bobův život, neboť on a celá kapela přijímají rastafariánskou víru. Wailers vydávají dál a v rytmu reggae, k němuž se přes ska začátky dopracovali, se hýbe celý svět. Rok 1974 je rokem, kdy z kapely odchází Peter Tosh i Bunny Livingstone a Marley staví nové Wailers (nyní přejmenované na Bob Marley & Wailers) včetně ženského pěveckého tria s Ritou v čele. Díky úspěchu s albem Natty dread se z Boba stává hvězda celosvětového formátu.
Smrt Když se roku 1978 zraní při fotbalu, lékaři u něj zjistí zhoubné rakovinné bujení (Bob Marley zdědil po otci rakovinotvorné buňky a kvůli tomu dostal rakovinu kůže která je u lidí černé pleti velice výjimečná). Bobovi je nabídnuta operace, kterou odmítá protože rastafariánská víra neuznává ,zásahy do lidského těla´. Bez ohledu na horšící se zdravotní stav Marley stále koncertuje. V New Yorku vyprodává obrovskou Madison Square Garden. Na oslavu koncertního tažení vydává dvojalbum Babylon by bus, jež je jednou z nejlepších živých nahrávek celé historie populární hudby[zdroj?]. Poslední vystoupení se odehrává roku 1979 v Bostonu na benefičním koncertu pro africké bojovníky za svobodu. Poslední píseň dozpívá s vypětím sil. Když se konečně rozhodne s nemocí bojovat a podstoupí radikální chemoterapii, při níž přichází o osm let nestříhané dredy, je už přiliš pozdě. je jen otázkou času, kdy ikona reggae hudby zemře. Při kondičním běhu v newyorském Central parku, v roce 1980, Bob kolabuje. Rakovina se rozšíříla na jeho mozek, játra i plíce. Bob Marley umírá 11. května roku 1981 v nemocnici v Miami, 22. května po slavnostních obřadech v Kingstonu jsou jeho ostatky převezeny do rodného městečka, kde jsou do dnešních dnů uloženy v kopci Nine Miles.
Diskografie
* Judge Not (1961) - singl
* Simmer Down (1964)- singl
* Soul Rebels (1970)
* Soul Revolution (1971)
* Catch a Fire (1973)
* African Herbsman (1973)
* Burnin' (1973)
* Rasta Revolution (1974)
* Natty Dread (1974)
* Rastaman Vibration (1976)
* Exodus (1977)
* Kaya (1978)
* Survival (1979)
* Uprising (1980)
* Confrontation (1983) - posmrtné album
Zdroj: Wikipdie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.